Geschiedenis

door | mrt 8, 2020 | Algemeen, Bestemmingsplan, Over ons | 0 Reacties

De locatie waar nu ons ecodorp is, is voor de tweede wereldoorlog onstaan als vliegveld.

Het vliegveld is gebouwd en opgeleverd net voordat de oorlog uitbrak. Op 10 mei 1940 om vier uur  in de ochtend werden hier samen met Schiphol de eerste bombardementen op Nederland uitgevoerd, het begin van de tweede oorlog.

De Duitsers hebben het vliegveld vier jaar lang gebruikt en geheel gecamoufleerd. Na precies vier jaar is het totaal gebombardeerd door de geallieerden, waarbij bijna alle hangars vernietigd werden, alleen de drie betonnen platforms waren nog grotendeels intact.  Begin jaren vijftig  is het weer opgebouwd als mobilisatiecomplex voor opslag militair materieel. Dat is zo gebleven tot de val van de muur in Berlijn en het einde van de koude oorlog. Toen werd besloten het terrein van 15 ha incl de twee bewakers woningen af te stoten. Dit werd op 10-10-2010 aangekondigd tijdens de landschaps conferentie en daar werd het idee van een kleurrijke gemeenschap samen op weg naar een hoger bewustzijn geboren. Een “academie voor toegepaste kunst en duurzaamheid”. Later benoemd als Ecodorp Bergen. Al snel ontstond er een groep van ongeveer 40 mensen rond dit idee. Toen er meer precies de visie werd geformuleerd, viel driekwart van deze mensen af omdat ideeën te ver uiteenliepen.

We waren over met een klein groepje idealisten zonder geld en dit project leek voorbestemd een miljoenen project te worden voor projectontwikkelaars, zodat we ons afvroegen of een bieding doen überhaupt realistisch is. Een bevriende relatie suggereerde dat we een dag zouden doorbrengen op het terrein met de gedachte dat het ons terrein is, dat hebben we gedaan.  Een week later droomde een van ons het bedrag dat we moesten bieden: 123456,- Euro. Dat leek een te mooie droom maar de droomster zei dat het bevestigd werd met de pendel en de tarot. We besloten verder te gaan, we hadden immers niets te verliezen, en een plan te maken binnen de aangeven kaders. Op 16 mei 2013 werd door de notaris in de huidige herberg bekendgemaakt wie de toekomstige eigenaar zou worden. Er bleken zes biedingen, inderdaad naast ons vijf projectontwikkelaars. In de procedure bleek dat er slechts een geldige bieding was, de overige hadden zich niet aan de voorwaarden gehouden. En dat was ons bod! Ons bod werd geaccepteerd door de vertegenwoordiger van dienst landelijk gebied, de verkopende partij. Voor wie er bij waren een van die momenten die je echt nooit meer vergeet, we konden het nauwelijks geloven, de overige aanwezigen ook niet.

We hebben toen door een bevriende astroloog een horoscoop laten maken voor de overdrachtsdatum en dat werd 13.27 uur op 30 mei 2013. En precies op die tijd werd de koopakte getekend na het voorlezen van de horoscoop.  We kregen niet een sleutel maar dozen vol sleutels en hebben die dag ceremonieel het hek open gemaakt en het terrein betreden. Op het moment van de overdracht waren er 5 kernleden.

Wat is een ecodorp?

De definitie van het Global Ecovillage Network is is als volgt: een ecodorp is een particulier initiatief van een groep met een gedeelde visie, een eigen plek en waar de de vier aspecten van duurzaamheid te weten economisch, cultureel, sociaal en ecologisch, op een holistische wijze verbonden worden. Er is een besluitvorming protocol gebaseerd op gelijkwaardigheid en er zijn toelatingscriteria voor nieuwe bewoners.  Daarmee onderscheidt een ecodorp zich van een woongemeenschap of ecowijk. Wereldwijd zijn er duizenden bestaande en initiatief ecodorpen. Steeds meer mensen zien de toegevoegde waarde voor de wereld en voor henzelf om op deze wijze samen te leven, meer in verbinding met elkaar en met de natuur.

We nemen besluiten op basis van sociocratische principes, dwz iedereen doet gelijkwaardig mee in het maken van beleid. De organisatie is opgedeeld in een aantal kringen met een specifiek domein en elke kring is zo zelfstandig mogelijk. Alle kringen (groenkring, bouw, organisatie, bewoners en samen kring) zijn dubbel gekoppeld door een afgevaardigde en een coördinator met de centrale dorpskring waar beleid gemaakt wordt wat de hele gemeenschap aangaat. Op deze wijze worden besluiten gedragen door de hele groep en zijn daarmee effectief in de uitvoering. Alles is transparant wat ook bijdraagt aan ieders gevoel van verbondenheid.

Bombardementen en beton

Ecodorp is de plek waar de eerste bombardementen plaatsvonden in de tweede wereldoorlog op Nederland. Hier stonden alle vliegtuigen “toevallig” geparkeerd. Inmiddels is duidelijk dat de generaal verraad had gepleegd en met de Duitser alles had voorbereid om een effectieve aanval mogelijk te maken. Deze plek laat als geen andere plek de transitie van oorlog naar vrede zien. Alleen de commandobunker staat er nog als getuige van de oorlog, door de Duitsers gebouwd. De bunker is gebouwd als commando-bunker na de Duitse overname en is een gemeentelijk monument. De Bunker is nu een kunstzinnige ontmoetingsplek waar hedendaagse kunst, cultuur en bewustwordings-vraagstukken samenkomen. Een ontmoetings- en expositieplek van creatieven. Naast schilderijen, sculpturen en installaties biedt deze kunst- en cultuurplaats ook ruimte aan andere disciplines, zoals theater, dans, nieuwe media en muziek. Hier worden soms exposities, conscious events, concerten, dansavonden en muziek jams georganiseerd die toegankelijk zijn voor iedereen.

Op het hele terrein is bijna 4 hectare beton verwijderd en (7 voetbalvelden, een enorme twee jarige klus) en er zijn 8 loodsen verwijderd. Na verwijderen van het beton en het graven van de waterlopen bleef een onvruchtbare woestijn over en precies toen kregen we contact met een aannemer die 35.000 m3 schone grond kwijt moest. Met 1200 vrachtwagen ladingen is de grond verspreid overal waar het beton was verwijderd. Dit is nu zeven jaar geleden en het bodemleven heeft zich goed ontwikkeld. Indrukwekkend om te zien hoe de natuur zich herstelt in korte tijd.

Tuinderij Ecodorp

We passen de principes van Permacultuur toe, ook bekend als regeneratieve landbouw, met een focus op bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Door niet te spitten en jaarlijks compost en houtsnippers toe te voegen, bevorderen we een gezonde bodem en diverse flora en fauna.

In onze nieuwe tunnelkas richten we ons voornamelijk op tomaten en komkommers om het seizoen te verlengen, en we experimenteren met langere teelt van bladgroenten zoals spinazie, sla en winterpostelein.

Rondom de tuin bevinden zich percelen met fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken, een begin van een voedselbos. Mensen kunnen zich abonneren op groenten volgens het principe van Gemeenschapsondersteunde Landbouw (CSA), waarbij we streven naar een transparant en duurzaam voedselsysteem dat geworteld is in de lokale gemeenschap.

Onze tuin wordt volledig gerund door vrijwilligers en tuinders, waardoor een gemeenschap ontstaat waar mensen elkaar ontmoeten, recepten uitwisselen en gezamenlijk producten verwerken.

De tuin groeit langzaam uit.

  1. Verwijdering beton, aarde aanbrengen en waterpartijen aanleggen
  2. Start ronde tuin
  3. Uitbreiding naar rechte bedden
  4. Uitbreiding met tunnelkas

Labyrint

Hier is een prachtig Nieuw Tijd Labyrint te vinden. Onder begeleiding van Anneke Nederpelt, vrijwilligers en de bewoners van het ecodorp is dit zestal jaar geleden aangelegd. Het Labyrint is ook een geneeskrachtige magische tuin met helende bloemen en kruiden.  Door het lopen van het Labyrint kun je in contact komen met jezelf, de natuur en andere dimensies. Het volgen van het looppad te midden van geneeskrachtige planten en kruiden brengt een aangename beweging teweeg bij jezelf waar er ruimte ontstaat voor antwoorden, bezinning en wijsheid. Je kan het pad zelfstandig lopen wanneer je het dorp bezoekt of onder begeleiding.

Loods L8

Deze oorspronkelijke loods, gebouwd in 1955 voor opslag, is nu in gebruik als loods voor agrarische doeleinden **en als vrijwilligers kantine.

Camping

We hebben een kleinschalige zelfvoorzienende natuurcamping met 15 plaatsen (open van maart tot oktober) die ook voor festivals gebruikt kan worden.

Cultuurplein

Hier ligt het oorspronkelijke beton nog van voor de oorlog inclusief twee bomkraters, te herkennen aan bestrating met klinkers, die we ook uit historisch oogpunt hebben bewaard. Deze plek heeft nu een culturele functie, voor festivals, theater, muziek, voorstellingen, installaties etc en kan ook voor bijv markten gebruikt worden.We hadden oa ‘ Karavaan’ voorstellingen (theater),  ‘vibe of the earth festival’, save the seeds markt.

De yurt

De yurt kan gebruikt worden voor diverse bijeenkomsten bijv lezingen, workshops, ceremonies, yoga, dansworkshops etc.

Duurzame nieuwbouw

Bij verkoop in 2013 is het recht gekregen om 2000 m2 aan gebouwen neer te mogen zetten. Als ecodorp gaan we 25 ecologische woningen bouwen, van duurzame bouwmaterialen, zelfvoorzienend in energie en natuurlijk. natuur-inclusief. En klimaat-adaptief, dus rekening houden met veel neerslag in de lage polder en met de zonnekracht in de zomer.

Duurzame bouwmaterialen die bijvoorbeeld gebruikt worden zijn: stro, vlas of wol als isolatie, hout als constructie en leem als afwerking. We kunnen ook gerecycled materiaal voor de nieuwbouw gebruiken. Materialen die niet composteerbaar zijn zoals kunststof en staal gebruiken we dat ze demontabel zijn en dus hergebruikt kunnen worden.

De woningen zijn compact, ca 25 m2 grondoppervlak voor een volwassene. De nokhoogte van de gebouwen is maximaal 11 meter en de goothoogte 7 meter. 60% van de woonoppervlakte is voor woningen 40% voor gemeenschappelijke activiteiten en kleinschalige economie (ateliers, kunst exposities, therapieruimtes, gemeenschapsgebouw)

En als ecodorp hebben we een gemeenschapsgebouw. Dat is nu en voorlopig de herberg, het voormalige wachtgebouw van de militairen. Multifunctioneel, we gebruiken het om gezamenlijk te eten, bewoners kunnen er zelf koken, en er zijn gastenkamers, een kantoor, 2 ruimtes voor bijeenkomsten of vergaderingen en de gedeelde wasmachines.

Een van de bestaande woningen, nummer 10, is sinds 2023 een jongerenhuis. 5 jongeren wonen onder begeleiding van een mentor daar maximaal een jaar als tussenjaar. Zo leren ze hoe het is om op een ecodorp te leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en kom in contact met ons!